Mokasíny - co je třeba pro výrobu

12.03.2012 17:24

V součastnosti u Černonožců ti, jenž jdou tradiční cestou a podstoupili obřad Hledání vize nebo Tanec slunce, mají výsadu nosit mokasíny jako jednu ze svých insignií, jako symbol, co ukazuje jejich cestu. Takový člověk pak tyto mokasíny používá při obřadech, nosí je na slavnostech i na tradičních učení a rovněž i když pak sám učí a předává své zkušenosti druhým. Pro ty z vás, co si potřebujete své mokasíny vyrobit, přikládáme pár rad.

Jelenice (vyčiněná jelení kůže) na svršek

Na mokasíny je potřeba kus jelenice cca 50x30 cm na jeden, takže na  pár potřebujete tak 50x60cm. Když si budete objednávat jelenici, tak se cena počítá za dm2 (bývá to různě, od 7 Kč/dm2 a více). Takže  na jeden pár mokasínů potřebujete cca 5x3dm=15dm2, ale většinou nebývají k dostání takové malé zbytky.
Poznámka od Filipa: Kusy jelenice jsem sehnal i v Kutilovi na Dlouhé třídě (když se jde ze Staromáku tak někde uprostřed vlevo)

Podrážky
Na podrážky se dají použít kůže z jeleních krků nebo leštěná kůže (jaká se používá třeba na opasky), ale ta by musela být silná aspoň 3 mm. Pokud budete brát krky na podrážky, tak jeden stojí kolem 80Kč a více, a bohatě na podrážky stačí. Ideální však je ho před použitím namočit a vytáhnout buď v rámu, nebo aspoň někde přibít na vrata nebo desky, tak aby se kůže co nejvíce natáhla a tak natáhlou ji nechat uschnout. Krk sám o sobě je dost silný a savý materiál a ve vlhku se předem nenatáhlý hodně vytahuje a saje vodu. 

Totéž je lepší udělat i s koupenou jelenicí, ale pokud k tomu nemáte podmínky, není to nezbytně nutné. Pokud hodláte mít mokasíny jako sváteční záležitost a nechcete s nimi chodit v mokru po lese, tak to stačí tak, jak je, nevytáhnou se.

Popřípadě se dá jako podrážka použít i silnější kůže, jaká se používá třeba na kovářské či svářečské zástěry (občas mívají v pracovních oděvech, ale opět záleží, aby nebyla moc tenká)

 

Jelenice i krky na podrážky se dají sehnat třeba tady:  https://www.ramos.cz/  Je tam sice uvedeno Zlínskáý kraj, ale jezdí všude po Evropě, bývá i
v Praze, tak stačí zavolat nebo napsat a domluvit se s ním. Když si budete objednávat jelenici, je dobré uvést, že to chcete bez chlupů, klidně říci, že na indiánské věci, na mokasíny, majitel je na to zvyklý a ví, o co jde.
Nějaké jelenice se daly koupit i v klubovně Woodcraftu (Woodcrafterské Centrum LLM -Klubovna Walden), Zikova 7,Praha ; návštěvní hodiny:
každá středa 20.00 - 22.00 ), ale myslím, že tam byly dražší, ale měli tam i měnší kusy, zbytky.

 

Na šití je nejvhodnější umělá šlacha, dá se sehnat tady:

https://indiani.cz/obchod/product.php?id_product=125
https://www.westernhobby.cz/material-26/jeleni-slacha-a-slacha-umela-
https://www.zbroj.info/umela-slacha

Dobré je použít k šití i jehly na kůži, tzv. trojhranné jehly, dají se koupit kdekoliv ve švadlence-galanteri, nebo i normální jehly a pomoci si kleštěmi, když nepůjde protáhnout kůží. https://www.galanteriekreibich.cz/product/jehly-na-kuzi-trojhranna-850/ 

No a samozřejmě nůžky. Na kůži jsou dobré jakékoliv ostré nůžky, já mám rád ty, co se prodávají v OBI v květinářství - původně určené na stříhání bonsají.

Vypadají takhle - https://www.bonsaje.eu/nuzky-na-bonsaje-

 

Slušný návod na výrobu dvoudílných prérijních mokasín najdete zde:

https://indiani.cz/clanky/index.php?a=vyroba-dvoudilnych-prerijnich-mokasinu

 

A tady je odkaz na stránky, kde jsou uvedeny druhy stehů, které používali a používají indiáni při korálkování, jak jsme se bavili na workshopu. Stehy, které používají na svých výšivkách Černonožci., jsou "crow stitch" (originálnější je overlay stitch, ale ten vyžaduje jistou zkušenost),  "Lane stitch" používají Černonožci většinou po obvodu mokasínů, ale není to vždy pravidlem.. Na zdobení boků např. u váčků či dýmkových vaků používají tyto typy - "zipper edging" a "rolled edging". 
 https://www.native-american-beadwork.net/